Geschiedenis

Het begon allemaal als een éénmalig samen musiceren van enkele muzikanten uit Deurne en Beerse met personen met een mentale handicap van het Dienstverleningscentrum 't Zwart Goor in Merksplas.
Ze verzorgden de muzikale ondersteuning van een toneelproductie die in dit centrum werd opgevoerd in 1992.
Zo ontstond Poco a poco op 2 maart 1993 als orkest met 14 bewoners van 't Zwart Goor en een tiental gedreven muzikanten uit de streek rond Turnhout en het Antwerpse.

Mobirise

Poco a poco tijdens corona-crisis

Zoals vele activiteiten kunnen ook de repetities van Poco a poco tijdelijk niet doorgaan omwille van het COVID-19 virus dat heel de wereld eventjes stil legt. We moeten allemaal 'in ons kot' blijven, 'samen' is nu even wat moeilijker.
Gelukkig bestaat er anno 2020 zoiets als technologie...

Onze ingenieuze dirigente, Maaike, kwam op een idee...

Mobirise

25 jaar
"Watch, feel and dance the nineties"

In 2018 stond ons orkest maar liefst 25 jaar op de planken!

Dit zilveren jubileum vierden we met 3 optredens:
één in Lier en twee in Turnhout.

Omdat we in de 90's begonnen zijn (in 1993 om precies te zijn), was het ook niet lang zoeken naar een thema: de nineties!

Mobirise

Music for life
Happy Together

In het teken van music for life schreef Jef Neve in 2014 een cover van het liedje 'Happy Together' van the Turtles. Hij nodigde een heleboel bekende Vlamingen uit om dit liedje te komen inzingen. En ook wij waren erbij, want de opbrengst hiervan ging naar Poco a poco - wauw!

Bekijk hieronder enkele foto's en ook de videoclip van het liedje.

Mobirise

20 jaar
De ronde door Vlaanderen

1993 + 20 = 2013

In 2013 vierden we ons 20 jarig bestaan. Dit keer maakten we een Ronde door Vlaanderen. In elke Vlaamse provincie gaven we een optreden met Vlaamse liedjes en onze kijk op de verschillende culturen en gewoontes in Vlaanderen.

Mobirise

Dromenconcert

Nog een van de meest memorabele concerten uit onze geschiedenis: het dromenconcert. Geen gewoon optreden, maar een optreden waarin we verschillende mensen hun dromen lieten uitkomen. We lieten al onze muzikanten hun dromen binnenbrengen en bekeken welke we in vervulling konden laten gaan.

Vliegen, reizen, absurde dromen, ... het kwam allemaal aan bod.

Mobirise

Hart voor mekaar

In 2009 speelde op VTM een programma 'Hart voor mekaar'. In dit programma werden onbekende mensen in de bloemetjes gezet. Het kon gaan om mensen die iets bijzonders gepresteerd hadden, een moeilijke tijd achter de rug hadden of zich belangeloos inzetten voor anderen. De personen in kwestie beleefden een bijzondere dag en er werd geprobeerd een van hun dromen te verwezenlijken.

Op een dag stond Rani De Coninck op de stoep bij onze dirigente, Maaike. En de rest is geschiedenis...

Mobirise

De Sjoe van A(ntwerpen)

Op woensdag 3 december 2008 werd de eerste Sjoe van A uitgereikt op het stadhuis van Antwerpen. Met deze jaarlijkse trofee willen de adviesraad en het stadsbestuur de Antwerpenaar of organisatie belonen die zich uitzonderlijk inzet voor mensen met een beperking.

Poco a poco werd als winnaar gekozen uit de 10 genomineerden en mag zich bijgevolg een heel jaar lang 'Sjoe van A' noemen.

Mobirise

15 jaar
Glitter & glamour

In 2008 vierden we ons 15 jarig bestaan. Het werd een feestjaar met veel toeters en bellen: het thema was Glitter & Glamour. We werkten samen met een modeschool, we reden met limousines, er werd geparadeerd op de catwalk... en we speelden muziek, natuurlijk!

Mobirise

Maaike wint nèt niet de pluim
ATV 2007

Maaike Peeraer, onze dirigente en drijvende kracht, was knap tweede voor de pluim, ATV editie 2007.
De pluim wordt toegekend aan mensen die zich belangloos inzetten voor een open en aangename samenleving. Al 15 jaar geldt dat voor onze dirigent. Daarom werd zij ook genomineerd.
Op zondag 16 december werd het resultaat van de stemming bekendgemaakt tijdens een receptie bij ATV. Maaike haalde net niet de grote pluim binnen. Deze was voor Hugo D'Hauwe van de vzw Anautica.

Langs deze weg willen wij toch iedereen bedanken die gestemd heeft voor Maaike. Het is zeker en vast een hart onder de riem voor het hele orkest Poco a poco. We gaan ondertussen gewoon verder op onze weg.

Mobirise

Orkesttornooi 2005

Op zondag 20 november 2005 hebben we voor de tweede keer deelgenomen aan het orkesttornooi van de provincie Antwerpen.

Resultaat: Superieure afdeling 75%

Commentaar van de Jury:

"Ik heb oprecht genoten van de combinatie van anderen met anderen en dat verdient alle steun zodat ge uw fantastisch project verder kunt uitbouwen. Ik wens jullie een blijvend doorzettingsvermogen.
GA DOOR! CHAPEAU!"

"Mooie en haalbare orkestraties, letterlijke en figuurlijk kleurrijk. Proficiat voor het stijlvolle optreden. Zeer gedisciplineerd. De groep straalt rust en kalmte uit. Goede concentratie. Een voorbeeld van integratie. Sympatieke voorstelling die au serieux moet genomen worden. Bravo!"

"Het was een prachtig opgebouwd programma, prima bewerkingen, heel overtuigend en aanstekelijk gebracht.
Dikke bravo!"

"Zeer sfeervolle nummers.
Niet gemakkelijk!
Hoe krijg je het aangeleerd! Bravo, mooi werk geleverd!"

"Dit verdient mijn inziens driedubbele subsidies!!!
Cum Laude."

Mobirise

Poco a poco wint de cultuurpagadder 2004

En de winnaar is... Poco a poco!

Met deze woorden werden we gekozen uit 4 andere genomineerden in de categorie cultuur.

Men wil hiermee boeiende en vernieuwende sociale projecten uit de schaduw halen en hen een hart onder de riem steken.

Een welgemeend dankjewel aan iedereen die zijn of haar stem aan ons gaf. Ons engagement wordt op die manier echt naar waarde geschat. Dat doet deugd!

Mobirise

Europees jaar van personen met een handicap
Optreden in de Bourlaschouwburg in Antwerpen

Op zaterdag 10 mei 2003 trad ons orkest op in de Bourlaschouwburg te Antwerpen. Dit optreden met als thema "Ook jij hoort er bij" was georganiseerd met Ludentia vzw en Langoor vzw in het kader van het Europees jaar van personen met een handicap. Voor deze gelegenheid werden een aantal gastmuzikanten uitgenodigd wat onze totale bezetting op 101 bracht.

Mobirise

10 jaar

In 2003 mogen wij 10 kaarsjes uitblazen. We hebben dit gevierd met een "jubileumdubbelconcert" op 15 en 22 maart in Deurne en Ravels. Op de fotopagina's kan je nog even nagenieten.


Meer dan een jaar voorbereiding hebben tot een onvergetelijk resultaat geleid...

Mobirise

5 jaar
Multiek

Op 15 maart 1998 werd het vijfjarig bestaan gevierd met een grootse muzieknamiddag in het Cultureel Centrum te Deurne.

Samen met de multiculturele zanggroep Hei Pasoep uit het Antwerpse en de Koninklijke fanfare uit Beerse werd het een fantastische ervaring voor zowel muzikanten als publiek. 

Mobirise

Ons eerste optreden

In het cultureel centrum te Beerse voor de plaatselijke fanfare was de start van een hele reeks geslaagde optredens voor een divers publiek. (KAV, Ziekenzorg, opvangtehuis voor vluchtelingen in Lint,...)

In 1994 werden bij een optreden in Eupen, TV-opnames gemaakt voor het toenmalige BRTN-programma Mikpunt. Een uitgebreid artikel in de krant bracht veel lof. Ondanks beperkte financiÎle middelen bleef de groep verder groeien, genieten en optreden. Muziek als middel tot integratie staat hierbij centraal.

In 1996 kwamen ook een tiental bewoners uit Het Gielsbos (Provinciaal tehuis voor personen met een mentale handicap te Gierle) het orkest vervoegen. En vanaf dan staat de deur open voor iedereen. 

AI Website Generator