Verloop van een optreden

Drie tot vier keer per jaar doen we een optreden. Meestal worden we gevraagd door een organisatie, soms organiseren we zelf. De dagindeling van een optreden ziet er meestal hetzelfde uit.

Mobirise

De dag van tevoren...

...of de dag zelf - heel vroeg - moet er een huurcamionette opgehaald en geladen worden met onze instrumenten, karren en bakjes.
Al vroeg (soms al om 08:00u) beginnen we in de zaal met het opzetten van licht, podium en geluid.

Naargelang de locatie en de infrastructuur die aanwezig is in de zaal, beginnen we wat vroeger of later en is de volgorde van de opbouw een beetje anders.

Mobirise

Al vanaf het eerste moment...

...zijn we met de vrijwilligers van Poco a poco druk in de weer.

We proberen niet iedereen vanaf ‘s morgens te laten komen maar in te schatten wie er vanaf welk moment met welk materiaal mag aankomen zodat niemand met zijn duimen hoeft te draaien en we mekaar niet in de weg lopen.

Hiervoor hebben we een productieploegje dat op voorhand de zaal bekijkt, materiaal bestelt en een dagplanning en podiumplan in elkaar steekt zodat de dag vlot kan verlopen.

Mobirise

Uiteraard lunchen de werkers samen, soms broodjes, soms een heus buffet! De werkende mens moet gesoigneerd worden! Dus als je komt werken, word je ook beloond... mmm.

Mobirise

Na het middagmaal...

...worden de pretpakketten klaargezet en de laatste afwerkingen aan licht, geluid en podium gedaan.

Sinds een paar jaar voorzien we pretpakketten voor het publiek.

Het zijn mooie zakjes waar we een aantal attributen in steken die mensen kunnen gebruiken om mee te doen bij bepaalde nummers.

Vb: een zakdoek of servet om mee te zwaaien tijdens ‘Les Lacs du Connemara’, een lichtje om sfeer te brengen bij ‘Ik wil deze nacht in de straten verdwalen’...

Mobirise

15:30u

We verwachten de melodie-instrumenten voor de soundcheck.

Nu worden alle microfoons gericht, afgesteld en wordt de balans tussen de instrumenten en zangers gemaakt zodat het een mooi geheel vormt.

Eerst speelt iedereen even een stukje alleen, daarna spelen we met z'n allen enkele liedjes door. Geduld mag je dus niet vergeten.

Daarna is het alweer tijd om te eten, even op adem komen én de rest van de muzikanten verwelkomen.

Mobirise

19:00u

Vanaf 19:00u wordt het publiek onthaald en pretpakketten aan de man of vrouw gebracht.

Mobirise

20:00u

Om 20:00u geven we de aftrap van het optreden.

We spelen twee keer 45 minuten met een pauze van een half uurtje tussenin.

Dan is er tijd om iets te drinken, naar het toilet te gaan, of even een babbeltje te slaan.

Mobirise

Na het optreden...

...is iedereen moe en wil iedereen snel naar huis. Maar al die spulletjes moeten nog ingepakt worden! We spreken af dat eerst iedereen zijn eigen instrument opruimt.
Techniekers verzamelen de dure microfoons en dan vragen we aan alle Poco a poco muzikanten om mee de Poco-spulletjes in de rekken te zetten voor ze naar huis gaan.
De vrijwilligers die zich opgegeven hebben voor de opruim, blijven tot het bittere einde, tot alles in de vrachtwagens zit. Voor deze late werkers zijn ook nog broodjes voorzien, ook zij mogen beloond worden.

Ja, je leest het, soms is het een lange dag.

Best AI Website Creator